בסוף השבוע שעבר זה סוף-סוף קרה – השלג ה'רציני' הראשון ירד אצלנו בבית. בהרים ירד כבר מזמן, ועונת הסקי בעיצומה, אך יחד עם זאת זה לא חורף מוצלח. כמויות השלג לא כמו בשנה שעברה, ואתרי הסקי הקטנים סובלים מהמצב ולעתים נאלצים להפנות גולשים לאתרים הגדולים יותר.
לרגל השלג, ביום ראשון שעבר לא עשינו כלום. החלטנו לקחת יום של הפסקה וכולו עבר עלי ברביצה ליד האח שהאיש הדליק למעני, בקריאת ספר ובגיחות קצרות לחלון כדי לוודא שהפתיתים לא מפסיקים להגיע. היה פשוט מושלם! ביום חמישי האחרון ירדו הטמפרטורות באופן ניכר והממשלה האנדוראית הפיצה אזהרות מפני הקור והמלצות שלא לצאת מהבתים ולהגביר את החימום. הטמפרטורות אכן ירדו, ואצלנו נמדדו אף 10 מעלות מתחת לאפס, אבל לשמחתנו החימום פועל באופן תקין ולא נרשמו תקלות. השלג יורד זה היום השלישי ללא הפסקה והיום עלו מעט הטמפרטורות ולכן השלג התעבה והוא כעת נוצתי ורך, בדיוק מהסוג שמצטבר וצובע הכל בלבן... שלשום ואתמול נסגר אתר הסקי הגדול שקרוב אלינו בגלל תנאי מזג האויר ובעיקר הרוחות החזקות.
הכיף שבימים מושלגים - האיש מפנק אותי ומדליק את האח |
ברוח אירועי השבוע האחרון (ההסבר בהמשך), הפעם החלטתי לחלוק שלושה סיפורים מהווי הקהילה היהודית באנדורה:
******************************************
מרוקאי לתמיד
לפי החוק באנדורה, בעלי תושבות באנדורה יכולים להגיש בקשה להפוך לאזרחים אחרי כ-20 שנות תושבות. במשך אותן שנים מחדשים את התושבות כמה פעמים, ובסופו של דבר מגיעים למעמד בו (אם רוצים כמובן) מבקשים להפוך לאזרחי הנסיכות. אבל יחד עם שאר הדרישות, האנדוראים דורשים מן המועמד לוותר על האזרחות האחרת שלו כדי לקבל את האזרחות האנדוראית.
הבעיה?
רוב הקהילה היהודית שגרה באנדורה מורכבת מיוצאי מרוקו ושם ע"פ החוק המרוקאי, אי אפשר להפסיק להיות מרוקאי. גם אם תרצו מאוד להפסיק, מרוקאי זה לתמיד! מסיבה זו (וכמובן לאחר הבאת לשון החוק המרוקאי ותרגומו), ויתרו באנדורה לאותם מרוקאים והם זכו באזרחות שביקשו לאחר שנים של תושבות.
תשאלו מה זה נותן?
ובכן, קודם כל זכות הצבעה בבחירות, אפשרויות תעסוקה רחבות יותר כמו למשל עבודה במשרדי הממשלה שאפשרית רק לאזרחים ועוד.
מצד שני, להסתובב עם דרכון שחלק מפקידי ההגירה בעולם אינם מזהים כלל זה לא בהכרח יתרון, ויעיד על כך מכר שמסתובב עם מפת אירופה (מוגדלת, מה לעשות) כדי להוכיח שאנדורה זו באמת מדינה...
אחרי ברית מילה – הולכים לכומר
אנדורה היא מדינה קתולית, וככזו, במשך שנים רבות מרשם האוכלוסין בנסיכות היה פשוט רשימת כל האזרחים שעברו הטבלה בכנסיות. בסוף שנות ה-60 הגיעו לכאן היהודים הראשונים וכעבור כמה שנים נולדו הילדים הראשונים בקהילה. כשרצו לרשום אותם הופנו ההורים לכומר לתאם הטבלה. היו אלה הילדים הראשונים באנדורה שלא היו קתולים והמדינה לא ממש ידעה איך להתמודד עם אנשים שלא היו מוכנים להטביל את ילדיהם.
במשך כמה שנים נותרו ילדי הקהילה הראשונים לא רשומים עד שבסוף נמצאה פשרה: אמנם לא היו צריכים להטביל את הילדים, אך עדיין, הרישום בוצע בכנסייה. ההסדר הזה החל לפעול לפני קצת יותר מ-30 שנה, ובמשך השנים התרחבו סמכויותיהן של העיריות השונות באנדורה, כך שכיום רוב הפעילות היא מול העירייה שמטפלת בניירת. לפעמים דברים שנראים פשוטים אינם כאלה כלל...
בית קברות
עד היום קיים באנדורה בית קברות נוצרי בלבד. בשבוע שעבר הנושא עלה בצורה מצערת כשאחד מבני הקהילה נפטר במפתיע ביום רביעי. בני הקהילה נקברים, אם כך, בבית הקברות היהודי שבעיר טולוז בצרפת (שם יש קהילה יהודית גדולה ושם גם קונים אוכל כשר), מרחק כ-200 ק"מ מאנדורה. ביום חמישי יצאנו באוטובוס ללוויה שנערכה בשעה 15:00. מזג האויר היה די קשה ואני חייבת להודות שנהג האוטובוס היה מקצועי מאוד – רוב הכביש במעבר ההרים היה מפולס חלקית (נתיב אחד באמצע הכביש שמחייב לזוז הצידה לחלק עם השלג (והקרח) בכל פעם שבאה מכונית ממול), ולאחר מעבר הגבול לצרפת, עד שהגענו למקום המיושב הראשון היו חלקי כביש נרחבים שלא פונו כלל. הנסיעה ארכה 3.5 שעות לכל כיוון, כשכל היום מלווים אותנו רוח ושלג, גם בטולוז עצמה.
על הלוויה עצמה אין מה להרחיב – זו הייתה המחשה כאובה לקהילה מלוכדת ומשפחתית שמחבקת את המשפחה האבלה ועוטפת אותה באהבה.
עבורי זו הייתה הלוויה הראשונה בטולוז בה השתתפתי, ובה נוכחתי באופן החזק ביותר בסיבה בה לפני כל מערכת בחירות באנדורה מבקשים נציגי הקהילה מהמועמדים לראשות הממשלה לקדם את הטיפול בהקצאת שטח לבית קברות יהודי באנדורה. בזמן מגורי באנדורה כבר נערכו פה בחירות פעמיים, ועוד אין חדש בנושא.
Whats nice about the seeing the Picts and the snow, is that Tali and were there visiting, its makes it a little more personal
השבמחקSteve
LIKE :)
השבמחקנחמד שאת מפרסמת תמונות מהבית והסביבה. הלוואי ועוד אנשים היו נוהגים כמוך.
השבמחקהייתי רומזת אבל אתה עושה את זה יופי בעצמך...
מחקכיף לכם שיש לכם שלג. גם אנחנו רוצים. אבל לנו אין.
השבמחקזה מעניין, הסיפורים שאת מספרת על אנדורה.
לא ידעתי את כל זה. הקריאה כאן מרחיבה את עולמי.
זה מעניין גם מהבחינה הזו של לראות איך ממסד במדינה כל כך קטנה מצליח להסתדר, ואיך הוא מצליח להסתדר עם מיעוט כמו היהודים.
יפה.
אצלנו (במינכן) החל גל הקור אחרי שהשלג נעלם. בינתיים הטמפרטורות ירדו גם למינוס 20....
השבמחקמזל שבבית פלוס 20.
אין ספק שההסקה משחקת תפקיד ראשי, והאח זה רק השלמות לאווירה ולסלון כי זה לא מגיע לשאר חלקי הבית. אבל גם אני עוצרת לפעמים מול המדחום ורואה הפרש של מעל 20 מעלות בין פנים וחוץ ומחזיקה אצבעות שלא יהיו בעיות...
מחקהחכמת אותי. לא יודעת הרבה על אנדורה מתברר..
השבמחקהיכן שוכנת הקהילה היהודית?
השבמחקהאם יש בית כנסת?
ברצוננו להיות באנדורה בשבת 10-12.08
ניסנה
שלום ניסנה,
מחקאנא פני אלי במייל noga.lewenstein@gmail.com
תודה,
השבמחקשלחתי לך מייל