יום שלישי, 29 באפריל 2014

תרנגול צולה בצל על המנגל





בדיוק זה: תרנגול צולה בצל על המנגל


לא, אין מדובר במשפט מכשיל כגון "גנן גידל דגן בגן" (למרות שזו אפשרות מעניינת...).

לא מזמן, הוזמנו לבלות יום ראשון שמשי ונעים אצל חברים על המרפסת. 
בתכנית: ה-calçotada הראשונה שלנו!
החברים, מ' ו-ח' פתחו קבוצת whatsapp בה נמסרו כל הפרטים, כמובן בקטלאנית. 
בעודי יושבת ומנסה להתגבר על שטף ההודעות (ל א ט - ל א ט) הבנתי שלא רק שאני עומדת לחוות את ה-calçotada הראשונה שלי, אלא שאעשה זאת בעודי מחופשת! 
כן, סמיכות האירוע לקרנבל נתנה את אותותיה וכולנו קיבלנו הזמנה להגיע מחופשים ורעבים! 
אין ספק שכשלצדך תרנגולות, פיראטים, אינדיאנים, זקנה בלה ותמנון על שתיים, האוכל טעים הרבה יותר!!

אז מה זה הדבר הזה, ה-calçotada ? זה אירוע, או נכון יותר לומר שזו ארוחה בה הכוכב הוא ה-calçot - סוג של בצל ירוק.
 
 ואיך הגענו עד הלום?

לפי האגדה, במאה ה-19 ניסה איכר קטלאני לגדל זן של בצל ירוק וכך נולד ה- calçotשהיה ארוך ועסיסי יותר מן הבצל הירוק הרגיל. עם ה- calçot נולדה מסורת קטלאנית שנמשכת עד ימנו, הלא היא ה- calçotada : ארוחה של משפחה או חברים שעיקרה הוא הבצל הירוק. האכילה ההיא בעיקרה עם הידיים ומייצרת "רגעי-קודאק" משעשעים רבים בסופם ניתן למצוא סביב השולחן חבורה מנומנמת, מלוכלכת באפר שחור ומדיפה ניחוחות בצלצליים.  

הסיפור המפורסם ביותר על מוצאו של ה-calçot מזכיר איכר בשם Xat de Benaigues ממקום בשם Valls שבדרום קטלוניה כאיש שפיתח את הבצל. השם calçot מתקשר לפועל המתאר את האופן שבו הבצל הירוק נקטף ולאחר מכן ניטע מחדש תחת אדמה נוספת, כך שיוכל להמשיך ולהתפתח.  כך הבצל הירוק המסורתי הופך ל-calçot ארוך מהרגיל והוא מוכן לאכילה בין נובמבר ואפריל. ה- calçotsשמגיעים מ-Valls  הם הידועים ביותר ומוגנים בציון גיאוגרפי ע"י האיחוד האירופי (PGI) בדומה לשמפניה של שכנינו חובבי הצפרדעים מצפון.



לפני

תופסים את מקומם על רשת הצלייה
 
מתבשלים לאיטם...
 
משתפר והולך...

שחומים כראוי

הדרך הפופולרית ביותר להכין calçots היא לצלות אותם על מנגל ישירות מעל הלהבות עד שהם הופכים לשחורים לגמרי בחוץ. 
הם מוגשים בדרך כלל עטופים בנייר עיתון כדי לשמור אותם חמים, ומסתבר שעיתונים בעברית צלחו במשימה למרות שהסועדים לא הבינו מה כתוב...
פעמים רבות, תכלול ה-
calçotada גם נקניקיות בקר (botifarras) ועוד בשר על האש. יין אדום קטלאני משלים את המלאכה.

בדרכם לעיתון מארץ הקודש


ואיך אוכלים?
טוב, תשכחו מסכין ומזלג. 
את ה- calçots אוכלים בידיים: מחזיקים את החלק העליון ומחליקים את המעטפת החרוכה מלמטה כך שנותר החלק הפנימי, הלבן והעסיסי שאותו טובלים ברוטב מיוחד. 

ממתינים בתוך מוסף השבת והרוטב כבר מוכן...
 
אחת, שתיים ואוכל!!

עד מהרה נראים כל הסועדים בערך אותו הדבר: הידיים שחורות, לפעמים גם הפנים, הסנטר מקושט ברוטב, אבל החיוך גדול ומלא! 


אני זכיתי להדרכה צמודה של חברתי מ' ואני חושבת שהיא הייתה מורה די טובה בהתחשב בעובדה שממש לא יצאתי רעבה...

  והמסקנות: שווה ביותר!!  (בתנאי שמ' ו-ח' מנהלים את העניינים!)

¡Gracias M & J – fue genial!


* בכתיבת הפוסט נעזרתי בכתבה הבאה, משם גם הובאה תמונת הבצל בשוק.

8 תגובות:

  1. איזה כיף לך! געגועיי לקלסוט עשוי היטב, ורומסקו...

    ניטפוק קטן: בוטיפארה עשויה בדרך כלל מבשר חזיר ולא בקר

    השבמחק
    תשובות
    1. צודקת!
      זה מה שזכרתי אבל עקבתי אחרי המאמר...
      אני בהחלט הולכת לנסות את זה בארץ אם אמצא בצל/כרשה דומה מספיק לקלסוט.
      ניסית בארץ?

      מחק
  2. מעניין לקרוא ומעורר תיאבון!

    השבמחק
  3. בא ליייייי!
    (לא מבינה. איך נובמבר-אפריל? האדמה לא מכוסה שלג בדיוק אז?)

    השבמחק
    תשובות
    1. זה בצל קטלאני - אין דבר שהוא מעבר ליכולתו!
      או במילים אחרות, אין לי שמץ של מושג, אבל זה פשוט טעים!!!

      מחק
  4. אילולא היכרתיך היכרות רבת שנים, הייתי נשבעת כי עלמת החן המצולמת היא עתירת שורשים קטלוניים למהדרין, בעלת לוק מקומי לחלוטין. אבל בינינו, בלי שאיש קורא את הבלוג מלבד שתינו...... מנגל בצל ירוק???????? באמת???? הכלו כל הקיצין? כפי ששנו רבותינו - גם קולינריה היא עניין של גיאוגרפיה. העיקר שיש סיבה להצטופף סביב אש לוחשת, שתייה ומזון, ובל נשכח את חברינו הטובים. לחיי צרורות של בצל ירוק. בפעם הבאה - מרור על האש.

    השבמחק
    תשובות
    1. גם אני הרמתי גבה או שתיים בהתחלה, אבל זה פשוט טעים!
      יאללה, בפעם הבאה שאני באה מארגנים את החבורה לקומזיץ אצלך בחצר? ;)

      מחק